Nagy kérdés volt, vajon a jó előre kigondolt blog(al)bejegyzésnek vajon melyik könyv fog először megfelelni?!
Az utóbbi időben a szokásosnál is gyorsabban faltam a könyveket – talán tartva attól, hogy már nem lesz több alkalmam ilyen nagy merítés áttekintésére. Most alig várom, hogy listára tett kötetek – a célomnak leginkább megfelelőek – visszakerüljenek a kezembe – immár bővebb elemzésre.
A jobbakat az ember – persze – "betarcsizza" szűkösebb napokra. Nálam az „ALIG VÁROM” triumvirátusának legkedvesebb tagja Carole Matthews, aki a Csokiimádókkal kivívta minden elismerésemet és összes ajánlásomat. Mellette Jill Mansell („Minden nőnek jár egy kis Jill Mansell”) – hogy ezt miért nem én találtam ki????) és Milly Johnson állnak a piedesztálon.
Carole Matthews: Cukrászda a kertben
Lelki terror, érzelmi zsarolás, beszürkülés, anyagi csőd, halál és gyász. Kell ennél több? Matthews sosem fukarkodott szélsőséges (vagy éppen mindennapos?) élethelyzetekkel, amelyek – bármely kívülálló számára – teljesen reménytelenek és megoldhatatlanok.
Hősnője, a kora negyvenes Fay, egy idilli cukrászdát vezet – nem egyszerűen a kertben, hanem – egyenesen a Grand Union Canal mentén lévő kertjében.
(Merthogy az angolok nem elégedtek meg az állandóan zuhogó esővel, meg a partjaikat nyaldosó óceánnal, meg a piti kis La Manche-sal! Nem ám! Már a rómaiakat rávették, hogy csatornákat építsenek! Szegénykéim! Mára be kell érniük kb. 3500 kilométernyivel. Ehhez egy életforma is társult; mert hát kinek is kellene hétvégi vityilló, ha ott a lakóhajó és a bőséggel rendelkezésre álló hajózható csatorna???!!! Csoda, hogy nem úszóhártyával születnek! Bocs, angolok!)
Engem meg egyszerűen a sárga irigység kerülgetett! Most képzeljék el; madárcsicsergős tavasz az egyébként is idilli angliai időjárásban, ahol flóra és fauna extázisban kapaszkodik össze örömtáncot lejtve! Ráadásul Fay még sütni is szeret! Pffff!!! Mi kell több a boldogsághoz?!
Ja, hogy a kedves anyuka évek óta nem hajlandó elhagyni szobáját és kiszolgáltatja magát köszönetet sem mondva? Hogy a húga nem hajlandó visszajönni New Yorkból és segíteni, helyette folyamatosan lejmol, és elkölti az összes felújításra, fejlesztésre félretett pénzét?! Hogy a jövendőbelije – OMG – tipikus pocakos, dögunalmas köztisztviselő, aki ráadásul vagy golfozik vagy csengettyűzik?! (Ennek a zenei „csemegének” nem találtam leírását, de Matthews szerint katasztrófa lehet (J)
Plusz persze a mindennapi taposómalom… Érzelem? Szex? Szenvedély? Kaland? Még véletlenül sem!
Még mielőtt mi is beboronganánk, elmondom, hogy természetesen a napsütés és a fehér lovas, szőke herceg nem várat magára soká, és – ha kitérőkkel is -, de 400 oldal után Happy end vár.
Nem fejtem fel a cselekményt. Ez az élmény Önökre vár!
Hogy azért van némi okom a bosszankodásra, azt könyv fülén lévő szöveg okozza: „Amikor Carole épp nem regényt vagy forgatókönyvet ír, akkor a Himaláját járja, Kínában teázik, vagy egyszerűen Milton Keynesben (település a Grand Union Canal mentén) található kertében pihen” – Háááát! Így könnyű!
Carole Matthews nem az a recept-hozzáadós típus, egy cukrászdás történet viszont billeg receptek nélkül. Ezen a nyáron rengeteg fügém termett, így hiánypótlásként kerestem és idemásolok egy autentikus angol friss fügés pitét. (Ja?! Hogy ez csak a töltelék?! Igaz, de higgyék el, semmivel sem rosszabbak az általunk gyakran használt, kipróbált pitereceptek, és azokból a neten – vagy a nagyitól elkobzott receptfüzetben - találhatunk bőséggel!)
Friss fügés pite
Hozzávalók:
előkészített pitetészta
¾ csésze barnacukor
¼ evőkanál őrölt gyömbér
3 csésze friss tisztított, darabolt füge
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál (sótlan) vaj (kb. 3 dkg)
1 evőkanál cukor
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Állítsuk össze a sütemény tésztáját. A tészta felét nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. A maradékot tartsuk hidegen. Keverjük el a barnacukrot a gyömbérrel, adjuk hozzá a fügéhez és a citromléhez. Finoman keverjük össze. Öntsük rá a tésztára, és kockázzuk rá a vajat. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és csíkozzuk fel, majd helyezzük a töltelékre. Hintsünk a tetejére 1 evőkanál cukrot. Süssük 30 percig, amíg aranybarna lesz.