Plusz egy fő
2021. augusztus 22. írta: KapuZs

Plusz egy fő

Lian Morarty: Kilenc idegen

moriarty.jpgMiután Lian Moriarty Kilenc idegen című regénye egy gyógyüdülésen történtekkel foglalkozik, ezért kicsit utánajártam a lehetőségeknek.

Azon persze nem lehet csodálkozni, hogy a hazai piacon gyógyüdülés címen eleinte csakis gyógyfürdőket találtam. Erre akár büszkék is lehetnénk, hiszen szerte a környező országokból idejárnak a gyógyulni vágyók, hogy testüket-lelküket - de leginkább fizikai nyavalyáikat - vízkúrával orvosolják. De itt most éppen nem adottságaink dicséretét szeretném zengeni, így inkább tovább keresgéltem. Persze, hiszen még ott a wellness meg a SPA! A medencében való csobbanás előtt/mellett/után bárki felszállhat a kondigépekre, sőt, akár a futásról sem kell lemondania, hiszen egyre több helyen építenek ki futópályákat. Aztán jöhet a masszázs! Ha nagyon kutakodtam volna, biztos vagyok benne, hogy komplex kezeléseket is találok, így aztán fitten és frissen mehettem volna haza. De mi a helyzet akkor, ha valaki még ennél is többre vágyik? Arra, hogy ne csak a testével, de a lelkével is foglalkozzanak? A rekreáció nem terjed ki mindenre; igazából sem testi, sem lelki betegségek gyógyítására nem vállalkozik. De nem mentem be a spirituális életvezetés erdejébe se, mert onnan kijutni… Mindehhez még tegyük hozzá a manapság oly divatos coachingot, amit akár online is megtanulhatunk. Nos, ezt így együtt senki nem kínálja. Azt hiszem, ide már egy igazi guru kell, és – ahogy a magyar egészségügy éppen áll (vagy bukik?) – ebből igen keveset találni nálunk. Pedig ez akár lehetne egy piaci rés, ami betömésre vár – mármint azok számára, akik ezt képesek is lennének megfizetni. Nos, könyvünk szereplőinek – ilyen-olyan okokból kifolyólag – a pénz nem jelent gondot. De lássuk, kik is ők?

Kezdjük Frances-szel, az éppen írói válsággal küzdő bestseller szerzővel. 52 éves, túl van két férjen és jónéhány sikerkönyvön. Viszont a legutolsó kéziratát visszautasította a kiadó, mondván, tegyen bele több erotikát, vagy legalább egy jó kis gyilkosságot. (Ezzel akár mi is egyetérthetünk, és nem tudom, a romantikus könyvek királynőjének tartott Daniel Steel, vajon hasonló okokból nem publikál újabban, vagy már neki is elege van saját magából…) Frances képtelen megemészteni azt a kritikát, ami szerint művei pusztán reptéri ponyvák. Viszont minden mennyiségű csokit, azt igen, és olykor némi alkoholt is. Ő tényleg csak egy alapos szellemi felfrissülésre fizetett be, a testével teljesen elégedett.

Nem úgy Carmel, a négygyermekes anyuka, akit ráadásul most hagyott el a férje. Nem egy szebb és fiatalabbért, hanem egy szebb, fiatalabb és okosabbért! Persze, hogy Carmel önmagát hibáztatja, pontosabban a testét, amin bizony meglátszik a négy szülés. Meg van róla győződve, hogy kövér, és alig várja, hogy a kúra leszedje róla a felesleget. Igen, ő erősen testképzavaros. Ez a „kór” nemcsak a tinédzsereket támadja meg. Neki „csak” annyi a problémája, hogy nincs ideje magára. Ismerős? Biztos. Gyógyítható? Erről már nem vagyok meggyőződve.

Következzék Lars, a jóképű homoszexuális családjogi ügyvéd, akinek ez a hobbija, nevezetesen egyik nyaralásról megy a másikra. Ha ezt nem tekintjük defektnek, és tovább kapirgálunk, akkor kiderül, van más is a hátterében.

Tony az ausztrál futball sztárja volt hajdanában. A szokásos sportsérülések az ő karrierjét is kerékbe törték, és nem talált megoldást a folytatásra. Ráadásul a fia és annak családja is messze él tőle, unokáját alig-alig látja. Sörfüggő, és nem tud betelni a gyorskajákkal. Hát, nála sem lenne elég csak a testével foglalkozni!

A fiatal házaspár, Ben és Jessica ugyan nem nyomorgott, de egy ilyen drága üdülést biztosan nem engedhettek volna meg maguknak, egészen addig, míg nem nyertek 22 milliót a lottón. Ez a látszólag hibátlan emberpár most párterápiára szorul. Ugyan megpróbáltak a lehető legésszerűbben élni egy ekkora vagyonnal, de kapcsolatuk nem bírta el a változást. Bennek hiányzik az autószerelő műhely, Jessica pedig – kiüresedett életének hiányait kompenzálandó - nem kevés pénzt költött szépészeti beavatkozásokra, amik, sejthetik, csak rontottak külsején.

Végül bemutatom a Marconi triót: Napoleon, az apa tanár, méghozzá nagyszerű tanár. Felesége, Heather szülészorvos, aki kiváló a szakmájában. Lányuk, Zoé egyetemista, aki szorgalmasan és eredményesen tanul. A két lány endorfinfüggő, rendszeresen és keményen edz, de ebben partner az apuka is. Akkor egyáltalán minek jöttek ide? Ennek egyetlen oka van: Zoé ikertestvére, Zach három évvel ezelőtt meghalt, és az évfordulót egyikük sem akarja otthon tölteni. Még mindig gyászolnak, és küzdenek a lelkifurdalással, amiért… Mélyen magukba fojtott titkukat nem lesz könnyű előbányászni.

Ez a kilenc ember nevezett be az idilli környezeteben fekvő gyógyüdülőbe, amiről – az utólag elolvasott kommentek szerint – nagyon is eltérő az eddigi vendégek véleménye, hogy ott elérje az áhított szellemi és testi megújulást.

És az igért plusz egy fő: Masha, az üdülő tulajdonosa és szellemi vezetője. Csúcskarriert futott be felsővezetőként, ám ezt egy infarktus durván megtörte. A könyv első fejezetében elveszítjük őt: beáll nála a klinikai halál. Hogy mégsem így ért véget élete, és hogyan változott át a könyörtelen vezető könyörtelenül céltudatos guruvá, az kiderül a regényből. Annyit bizton elárulhatok, hogy tényleg meg akarja változtatni ezeket az embereket – akár akaratuk ellenére is. A kérdés csak az: milyen, nem szokványos eszközöket vet be, és meddig megy el, hogy „gyógyíthasson”?

Kedves Olvasóim! Ha bármikor is beneveznek egy ilyen gyógyüdülésre (már ha egyáltalán létezik ilyen!), akkor ne felejtsék el elolvasni a szerződésük apró betűs részét, mert – mint azt nagyon is jól tudjuk – az ördög a részletekben rejlik. És az sem árt, ha van egy jó ügyvéd a közelben…

A szerző Hatalmas kis hazugságok című könyvét már jószívvel ajánlottam Önöknek. A visszajelzések alapján senki sem csalódott. Kicsit más a helyzet a filmváltozattal, ott már találkoztam olyan véleményekkel, amik szöges ellentettjei voltak az én dicshimnuszomnak. A Kilenc idegen kapcsán még kicsit várhatunk a véleménynyilvánítással, hiszen csak mostanában, augusztus 18-án indul a belőle készült sorozat az Egyesült Államokban. Az sem különleges meglepetés, hogy ismét Nicole Kidman viszi majd a prímet. Bármi legyen is az előzetes nézet, én már nagyon várom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvklub50plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4416665622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása