Őfelsége nyomoz
2022. február 11. írta: KapuZs

Őfelsége nyomoz

S. J. Bennett: A Windsor-csomó

queen.jpg

Páratlanul hosszú ideje uralkodik II. Erzsébet; immár hetven éve ő a britek szeretett királynője. És ez alkalommal a magyar könyvkiadás is gondoskodott arról, hogy kicsit átfussam életrajzát, ugyanis S. J. Bennett A Windsor-csomó című krimijének „nyomozója” nem más, mint maga Őfelsége.

Ha valakit érdekel a múltja (csak úgy röviden), akkor ebben a cikkben, ami a neves évfordulóra íródott, mindent megtalál: https://index.hu/fomo/2022/02/06/ii-erzsebet-kiralyno-evfordulo-tron-uralkodas-unnepseg/?token=02d42cdfb9ec1b03bab95c2191dc5eb1

De szerencsére a könyv ennél sokkal személyesebb.

Már csak azért is, mert egy gyilkosságot követnek el a windsori kastélyban akkor, amikor a királynő fogadást ad, és zajlik egy nemzetközi szintű konferencia is. Az áldozat az egyik meghívott vendég által proponált orosz zongoraművész. A fiatalembert szobájában találják meg felakasztva. Az öngyilkosságot gyorsan elvetik, így marad a gyilkosság. Mivel a kastélyban külföldiek is tartózkodtak, azonnal beszáll a nyomozásba a rendőrségen kívül az MI5 és az MI6 is. Utóbbiak meggyőződése, hogy egy régóta beépült, alvó ügynök hajtotta véghez a tettet, aki mögött valószínűleg Putyin és a titkosszolgálata valamint a megfélemlítés áll. A gyanú ezáltal a királyi udvar személyzetére terelődik.

És itt álljunk is meg néhány szóra. Manapság egyre gyakrabban halljuk, hogy legyünk lojálisak cégünkhöz, intézményünkhöz, fönökünkhöz. Azonban Erzsébet udvarában ehhez a szóhoz két olyan fogalom is kapcsolódik, ami nekünk ismeretlen: a bizalom és a szeretet. A személyzetet ezen két kritérium alapján válogatják, méghozzá nagyon gondosan. Aki ezeknek nem felel meg, annak nincs helye a királyi udvarban. És egy még meglepőbb tényező: a lojalitás kölcsönös, vagyis Őfelsége megbízik alkalmazottaiban és kedveli is őket. Nem csoda hát, hogy amint veszélyben érzi kedvenc lakáját, azonnal munkához is lát.

Szerintem maga az uralkodó sem bánja, hogy őt Agatha Christie második (nekem első számú) detektívjéhez hasonlítja a szerző; Miss Marple-nál szerethetőbb karaktert ugyanis nem alkottak még meg ebben a műfajban. Ha pedig a küllemét veszem figyelembe, akkor lelki szemeim előtt az őt megszemélyesítő Julia McKenzie jelenik meg, de ezzel a világért sem szeretném megbántani a másik két művésznőt. Mindent észrevesz; olykor olyan apró momentumokra figyel fel, ami a többiek számára teljesen jelentéktelennek tűnnek, ám ezekben rejlik a bűnügy megoldása. Finoman terelgeti a rendőrséget a megfelelő irányba, legtöbbször anélkül, hogy azok ezt egyáltalán észrevennék. Nos, valahogy így működik Erzsébet is. Elsődleges célja, hogy a királyi udvar elkerülje a botrányt és a negatív sajtóvisszhangot, ami óhatatlanul velejárna, ha kiderülne, hogy az áldozat milyen kétes véget ért. Két segítsége is akad, akiket apróbb feladatokkal bíz meg: színesbőrű személyi titkára és egy volt rendőr személyében, akik nemcsak „lojálisak”, de önvédelmi képességeik sem elhanyagolhatók.

Sietek mindenkit megnyugtatni, hogy ez nem az a krimi, amiben az utolsó oldalon felbukkan egy baljós figura, és rávetíti árnyékát az olvasottakra. Nem, itt minden a helyére kerül: a tettes börtönbe, az áldozat méltó nyughelyre, a királyi udvar pedig elkerüli a botrányt. Ugyanakkor szívesen olvasnék még a szerzőtől hasonló írásokat – már ha nem adott ki mindent magából a témában.

De hagyjuk csak nyomozni Erzsébetet amolyan „agathachristiesen”, és nézzünk körül elsőként a helyszínen. A Windsor kastély káprázatos (ne hagyjanak ki egy virtuális látogatást a kastélyban: http://windsor-kronikak.hu/a-windsori-kastely/!), és feltétlen egyetértek a királynővel, amiért nem a Buckingham-palotát részesíti előnyben, vagyis sokkal szívesebben tartózkodik itt még akkor is, ha egy légifolyosó olykor bezavar a nyugalomba. Ráadásul itt lovagolni is lehet! Bizony, a 90 éves uralkodó (2016-ban játszódik történetünk) még boldogan űzi kedvenc sportját, jóllehet a szilaj méneket mára pónira cserélte, Ha hihetünk a legendáknak, 4 éves kora óta fogja a gyeplőt – ezúttal tényleg a lovakra gondolok. Ha kedvük tartja, nézzék meg ezt az oldalt: https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/a38104853/queen-elizabeth-not-horseback-riding-discomfort/

Igazán jól fest a nyeregben! Azóta elhunyt férjével, Fülöp herceggel együtt szenvedélyesen rajong a lóversenyekért is. Bizony, a derbyken kalapjai sem akármilyenek, de azért uralkodóian visszafogottak, legalábbis a többiekéhez képest.

Most, hogy már láttuk, mennyire kedveli embereit és a lovakat, térjünk át többi kedvencéhez: a kutyákhoz. Már-már legendás a kapcsolata corgijaival, és ez annyira közismert, hogy Anglia népe előbb tudja felsorolni ezek neveit, mint – mondjuk – a királyi dédunokákét.  Sőt! Egy egyéjszakás kaland szerelemgyermekeként világra jött az első dorgi, „aki” egyaránt hasonlít corgi papájára és tacskó anyukájára. Ennek az immáron új fajtának tenyésztése felett Erzsébet bábáskodik. Róla és kutyáiról íródott az alábbi cikk: https://www.goodto.com/royal-news/queens-corgis-how-many-dogs-names-604421

De nemcsak fizikailag teljesen fitt (ebbe rendesen belejátszik a napi lovaglás és kutyasétáltatás), hanem szellemileg is. Vegyék lajstromba rokonaikat és ismerőseiket; vajon hányan érték meg ezt a kort, és hányan vannak képességeik teljes birtokában?! Jó, Erzsébet háta nem a mosástól fáj (és feje a vasalástól…), és derekát sem az ásás tette tönkre, de hogy tevékeny életet élt, és mindmáig követi a világban zajló eseményeket, annyi bizonyos. Szinte borítékolható, hogy hetente bekerül a hírekbe; még úgy is, hogy mostanában ezek nem feltétlenül pozitív kicsengésűek.  Mint ahogy az is meg van írva a csillagokban, hogy személyét bizony érhetik támadások. (Ebben a linkben régebbi, de nagyon tanulságos esetekről, betörésekről, rablásokról és emberrablási kísérletekről olvashatnak a királyi család tagjai ellen: https://www.nowtolove.com.au/royals/british-royal-family/shocking-royal-crimes-67685 Sajnos azonban ilyenek napjainkban is előfordulnak... Mindezek után nem is csoda, hogy Queen Elisabeth a legtöbbet fotózott ember a világon. Ugyan személy szerint jobban kedveli az ellesett pillantokat megörökítő amatőr képeket, de királynő lévén hivatalos fotóival van teli a sajtó (és akkor még nem is beszéltünk a bankjegyekről és bélyegekről!). https://www.harpersbazaar.com/uk/culture/culture-news/news/a37363/new-portrait-released-to-mark-the-queens-90th-birthday/ - az itt látható fénykép talán az utolsó hivatalos fotó, amin együtt szerepel szeretett férjével. De ne aggódjanak, azóta is készült még Erzsébetről jónéhány, például a tavalyi ascoti derbyn, és ezeken (végre!) nem a szokásos fagylaltszínű öltözékeket viseli: https://www.mylondon.news/news/uk-world-news/the-queen-ascot-racecourse-horse-2188073 Az azonban egészen biztos, hogy körömlakkja még most is a 31 éve bevállt Essie márka Ballett Slipperse.

Mit is mondhatnék többet? Talán csak annyit: God save the Queen!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvklub50plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9517370756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása