Családterápia
2022. július 14. írta: KapuZs

Családterápia

Jennifer Probst: Egy nyár Itáliában

probst.jpgA strandkönyvek sorában most Jennifer Probst Egy nyár Itáliában című lektűrje következik. Miért ez? Miért ne! Olaszország nincs is olyan messze, és bővelkedik látnivalókban, amiért  érdemes felkerekedni.

Az anya-lánya kapcsolat sosem volt egyszerű. Ha ki-ki belegondol a sajátját, azt fogja konstatálni, hogy az bővelkedett hullámhegyekben és –völgyekben egyaránt. Hiába az az alapállás, hogy minden anya a legjobbat akarja gyermekének, a bökkenő az, hogy ezt a gyerek – az esetek többségében - másképp látja.  Ha a szülő úgy érzi, sikeres volt pályáján és a magánéletben, akkor az általa bejárt utat írja (írná) elő, míg ha kudarcként tekint életére, akkor a homlokegyenest eltérő megoldást látja egyedül üdvösnek. De, lássuk be, az ex catedra kijelentések csak az egyetemen működnek.

Az kétségtelen, hogy történetünk három hősének igencsak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, pontosabban: utazásra.

Nonni, azaz Sophia a maga 75 évével a nagyszülők generációját képviseli. Olasz gyökerekkel bír; az ő és a férje családja is Nápolyból származott. Párjával ugyan állandóan készültek felkeresni az óhazát, de – ahogy az oly gyakran előfordul – addig-addig halogatták, míg a férfit elvitte egy szívroham. Világ életében otthon volt, a háztartást vezette, és gondoskodott arról, hogy hites urának mindig legyen tiszta ruhája, és friss étel az asztalára. Most Sophia úgy érzi, hogy valami idegen test növekszik a gyomrában, és egyre nagyobb fájdalmai vannak. De erről buzgón hallgat lánya és unokája előtt, viszont - kvázi utolsó esélyként - elkezdi szervezni hármuk közös olaszországi nyaralását.

Lánya, a 40+-os Francesca viszont ki sem lát a munkájából. Saját cégét vezeti, egy kis marketinges vállalkozást mondhat magáénak. 0-24-ben dolgozik, és semmit nem ad ki a kezéből, hiába vannak mellette lojális és felkészült munkatársak, teljesen nem bízik meg egyikükben sem, és ódzkodik egyenrangú partnerként tekinteni rájuk. Ha ebből még nem derült volna ki: Francesca kontrollmániás. Viszont a le (és túl-) terheltség az ő szervezetét is megviseli: egyre gyakrabban kap pánikrohamokat, aminek tünetei a szívrohamhoz hasonlatosak. Róla még annyit kell tudnunk, hogy a karrierépítés miatt nem volt ideje (türelme?) kivárni azt a férfit, akitől gyermeket szeretett volna, de mert a szülőséget viszont nagyon is áhította, spermadonorral oldotta meg a „dolgot”. Imádja a lányát, de egyre többször késik le „nagy eseményekről”, és egyre inkább átadja a nevelést édesanyjának. A nevelést, de nem a kontrollt! (Már arra is találtam appot, hogyan lehet optimálisan tervezni a work-life-balance-t. Ez lehet ugyan apró segítség, de a mindennapok váratlanságával, és eseményeivel akkor is nekünk kell megküzdenünk, ám azt minden esetre jól jelzi, hogy ez bizony probléma a javából!)

A harmadik generációt a 18 éves Allegra képviseli. Tulajdonképpen nincs vele semmi baj; okos, jók a jegyei, ráadásul sportol. Menő középiskolába jár, hogy majd egy menő egyetemre menjen az érettségi után. De ő nem ezt akarja, hanem séf szeretne lenni! A főzés ma nagyon is lenézett elfoglaltság. Persze, hiszen sem idő, sem energia nem szükségeltetik ahhoz, hogy házhoz rendeljük az ennivalót, és ráadásul annak mindig ugyanolyan a minősége. De kérdem én: hol van akkor a kísérletező kedv?! Mert a főzés igenis művészet, ami tudást, türelmet és kreativitást igényel. Az angolszászoknál manapság egyre inkább dívik, hogy a fiatal lányok ilyen-olyan főzőiskolában sajátítják el az alapokat. Pedig lehet, hogy elég lenne kicsit a nagyi mellett időzni a konyhában. (És ez nem légből kapott kijelentés tőlem; ahogyan én is anyukámtól, úgy a lányom is tőle tanult meg főzni. Hogy aztán a tanítvány túlszárnyalta mesterét? Benne van a pakliban, és éppen ez lenne a lényeg. Annyi mindent átveszünk a nyugatiaktól. Talán ezt sem ártana…) Mindenesetre Allegra bizony ott áll a Nonnája mellet a konyhában, és persze, hogy vele bizalmas, és vele tudja megosztani életének apró-cseprő problémáit, hiszen ezeket nem tartogathatja a mindig távollévő édesanyjának. Őrá a leginkább csak dühös, mint annyi tinédzser. Hogy kitörjön a silány és nagyzolós, csak a divatnak élő osztálytársai köréből, kétes társaságba keveredik, és elkapják a rendőrök drogbirtoklásért. Jó kis fricska ez anyucinak! Viszont a lehető legjobb indok arra, hogy ők hárman mégis elinduljanak arra a bizonyos olasz körútra.

Jennifer Probst nem akar pápább lenni a pápánál, vagyis idegenvezetőb egy idegenvezetőnél, azaz egy teljesen szokványos (bár gyanítom, sokunknak megfizethetetlen) három hetes olasz körútra viszi hőseit. Rómában kezdenek, aztán irány a Vezúv, Pompei, Nápoly, Capri és Firenze. És hogy hab is kerüljön a tortára, mindezt még megfejelik egy igazi kis toszkán faluban, egy rusztikus (de minden kényelemmel felszerelt!) házban, pihenéssel eltöltendő héttel. Akinek ennyi jó kevés…

Nos, Hölgyeim! Kísérjék el a három gráciát, és az is ki fog derülni: mennyire tett jót (vagy nem) kapcsolatuknak az együtt töltött idő. És még egy kis adalék: a szerző nagyon jól tudja, hogy csak néhány, megfelelő férfival kiegészítve lesz eladható a történet.

Ha pszichológus lennék, már két biztos „orvosságom” lenne: az egyik az olvasás a stressz csökkentésére, a másik az utazás, a családi bajokra. Hogy ez utóbbi nem mindig működik? Vagy éppen kinek-kinek kivitelezhetetlen? Netán az anyagiak jelentik a legfőbb akadályt? Meglehet. És bár egy ilyen itáliai utazást bármikor felírnék bárkinek, lehet kisebben is gondolkodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvklub50plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4117883145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása